MEGOSZTÁS

Spa-k, spa kezelések, spa hotelek bukkannak fel egyre másra a világ minden táján. Egyre fogynak azok az emberek, akiknek nincs saját tapasztalatuk egy-egy spa látogatásról, de vajon azt hányan tudják, hogy mit jelent pontosan a spa kifejezés és honnan ered?

Az első kérdésre nem olyan nehéz válaszolni, hiszen, aki már volt spa-ban, az pontosan tudja, hogy mire számíthat. Persze a spa-k kínálata ma már nagyon széleskörű, de általában véve elmondható, hogy ha erről a kifejezésről beszélünk, akkor olyan helyet értünk alatta, ahol ásványi anyagokban gazdag forrásvízzel végeznek testkezeléseket.

A szó eredete azonban már kissé trükkösebb. Közismert tévhit, hogy a SPA egy mozaikszó, ami egy latin kifejezésből ered. A Salus Per Aquam vagy Sanitas Per Aquam valóban tetszetős kifejezés, és még a jelentése is passzol. Nagyjából annyit tesz, hogy egészség a víz által. De bármilyen csábító is ez a feltételezés, a 20. század előtt nem igen léteztek ilyen mozaikszavak, tehát nem valószínű, hogy a két dolognak esszenciális kapcsolata lenne. A valóság ennél tehát sokkal kevésbé romantikus.

A spa szó egy belga város neve volt eredetileg, ami a 16. században közkedvelt nyaralóhely volt. Spa városát elsősorban gyógyulni vágyók keresték fel, akik a helyi forrásvíz fogyasztásának kedvező hatásában reménykedtek. Innen tehát a kapcsolat, de valami római gyökere mégis van a kifejezésnek. A szóban forgó város római kori neve ugyanis Aquae Spadanae.

Forrás: spatrendonline.hu