MEGOSZTÁS

Az egészségturizmus fogalmainak meghatározásáról tárgyalt Budapesten az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) és az Európai Utazási Bizottság (European Travel Comission-ETC) az egészségturizmusban érintett nemzetközi szervezetek részvételével. Az ülésen elfogadott javaslatokról végleges jelentést készítenek – közölték a szervezetek képviselői a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón – írja az MTI.
Marcio Favilla, az UNWTO ügyvezető igazgatója a tanácskozást követően elmondta: az ETC és az UNWTO a gyorsan fejlődő, globális wellness és orvosi turizmus fogalomrendszerének megalkotásáról tanulmányt készített “Exploring Health Tourism” címmel. A munkaanyagot a budapesti kerekasztal-beszélgetésen elfogadott javaslatokkal kiegészítve hozzák majd nyilvánosságra – tette hozzá.

Rámutatott: Magyarországon dinamikus növekedést mutat az ágazat, az UNWTO adatai szerint tavaly 17,9 százalékkal nőtt a beutazó turizmus, míg egy évvel korábban 14 százalékkal. Ez a világátlagnál, az unió átlagánál és a kelet-közép-európai régió átlagánál is látványosabb növekedés. Az ország páratlan egészségturisztikai úti célokkal rendelkezik, világszinten elismert szerepet tölt be, és régi tradíciókkal rendelkezik a gyógyászati turizmusban – hangsúlyozta. Peter Nash, az ETC kutatócsoportjának elnöke kiemelte, hogy a kétnapos tanácskozáson elfogadott javaslatok nagy előrelépést jelentenek az egészségturizmus fogalomrendszerének használatában, azon belül is a wellness és az orvosi vagy gyógyturizmus elhatárolásában.

A bizonytalan európai időkben a turizmus gazdasági növekedésben betöltött szerepe egyre inkább felértékelődik, Magyarország egészségturizmusban elért sikereiből a többi tagállam sokat tanulhat – húzta alá. Ismertette: az UNWTO és az ETC összehívására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével megrendezett tanácskozáson több nemzetközi szervezet képviseltette magát, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az EU és az iparág fontos szereplőit egyesítő World Travel & Tourism Council, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Fürdőszövetség, és számos nemzet – köztük magyarországi, mexikói, malajziai, litván – turisztikai szervezetek képviselői, szakértői.

Marcio Favilla köszönetet mondott az MTÜ-nek a tanácskozás megszervezésért, mert ezzel elindította a WHO és az UNWTO eredményes együttműködését, a szakértők példákat kaphattak az egészségturisztikai szegmens nemzetközi piaci bevezetésére, és a hatékony kormányzati és üzleti promóciós együttműködésekre, valamint egyeztettek vízumkérdésekről is.
Forrás: MTI