MEGOSZTÁS
Forrás: pixabay.com

Az ünnepi időszakban, amely most 2018. január 2-ig tart, több bor és csoki fogy. Ami nem baj, hiszen a mértékkel fogyasztott csokoládé és vörösbor jó hatással van szervezetünkre. Mindkettőben sok az antioxidáns. A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet – a hirado.hu szerint -, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládéról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel ajánlott.

Forrás: pixabay.com

„A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid-kiválasztás növekedéséből ered – olvasható Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetőjének a szavai a közleményben.

Forrás: pixabay.com

„A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják – írta Vértes András a közleményben.

1 hozzászólás

Comments are closed.