MEGOSZTÁS

Tavaly csaknem négyszázezer gyógyulni vágyó vendéget fogadtak a Zsóry-fürdőben. Mezőkövesd legkiemelkedőbb turisztikai látványosságát a következő években is továbbfejlesztik – tájékoztat a turizmusonline.hu.
Megtudhattuk, hogy 1938-ben Zsóry Lajos főszolgabíró, országgyűlési képviselő birtokán államilag támogatott fúrásokat kezdtek. Olajat és földgázt kerestek, de ezek helyett egy évvel később 68-72 fokos meleg víz tört a felszínre. A forrásnál Zsóry Lajos 1940-ben létesítette az első fürdőmedencét. A ma már nemzetközi hírű fürdőtelep különleges összetételű vize – amely főleg ízületi gyulladások és kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint utókezelésekre alkalmas – a folyamatos fejlesztéseknek köszönheti az elismertségét. Ezek hatására ma már élményelemeket nyújtó medencék, csúszda, gyermekpancsoló és wellness részleg is segíti a vendégek kikapcsolódását.

zsory

Lázárné Csirmaz Henriett, a mezőkövesdi Tourinform Iroda vezetője arról is beszélt, hogy 1968-ban gyógyvízzé, 1986-ban gyógyfürdővé, 2013-ban pedig gyógyhellyé nyilvánították Mezőkövesd legkiemelkedőbb turisztikai attrakcióját.
A szálláshelyek egy része ezen a területen található, ahol a kempingtől a panzión át a négycsillagos hotelig – igény szerint – széles választékot találhatnak a turisták. Jelenleg is tart a fejlesztés a 3-as főközlekedési út közelében, a jól megközelíthető gyógyfürdő területén. Új kerítést, illetve öntözőrendszert készítettek, strandröplabdapályát építettek és ezekben a hetekben fedett élményfürdőt alakítanak ki. A fejlesztésekkel különösen a gyerekeknek, a családoknak igyekeznek örömet szerezni. A jelenlegi beruházások összértéke – európai uniós támogatással – meghaladja az egymilliárd forintot.
Azt is megtudtuk, hogy a mezőkövesdi önkormányzat pályázatot nyújtott be az üdülőhelynek – mint gyógyhelynek – a fejlesztésére. Ez is várhatóan uniós támogatással valósul meg. A tervek szerint a fürdő előtti téren szökőkutat, szabadtéri színpadot, emléktárgyboltot, információs pontot létesítenek. A tér mögötti, zöldövezeti, egészségmegőrző szabadtéri területen pedig játszóteret, sétálóparkot, érintőképernyős tájékoztató pontokat alakítanak ki. Ez a komplex fejlesztés újabb egymilliárd forintból valósul meg.
A Zsóry-fürdő 1986-óta szolgája az immár egy évtizede, közel kétszáz ágyassá bővített rehabilitációs központ balneológiai kezelésre beutalt betegeit is. Ez ma már Kelet-Magyarország legnagyobb mozgásszervi és reumatológiai egészségügyi intézménye. A Zsóry a fesztiválok fürdője is. Ezt a legrangosabb rendezvényt a hagyományosan július közepén tartott fesztivál jelenti, ahol többek között ismert hazai zenekarok és hagyományőrzők lépnek fel. Ezek mellett sportrendezvényekkel és vetélkedőkkel is szórakoztatják a vendégeket. Nyaranta pedig a főbejárat mellett levő információs pontnál kaphatnak tájékoztatást és kiadványokat az érdeklődő turisták.

A betegek gyógyulását, pihenését a kiváló minőségű gyógyvízen kívül az esztétikus környezet és a jó levegő biztosítja. Több távolsági autóbusz is megáll a fürdőnél utasaival, a vasútállomástól pedig helyi járatos buszok szállítják oda a vendégeket.

 

Forrás: turizmusonline.hu