MEGOSZTÁS
Velence, 2018. március 20. Az újonnan átadott Bence-hegyi kilátó Velencén 2018. március 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén.Az egykori Vörösmarty-kilátó helyére három évtized után került új építmény, ami akár a új szimbóluma is lehet.

Forrás: MTI

A korábbi acélkilátó – egy leselejtezett olajfúró torony – 1965 novemberében került a 210 méter magas Bence-hegy tetejére. A kilátót 1988-ban életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt pénz, felrobbantották. A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki egy új toronyra. Százötvenhat pályamunka érkezett be, a rangsoroló zsűri 2015 áprilisában választott ki három alkotást, melyek közül a velencei lakosok szavazása alapján a kőből, illetve színezett betonból készült, 1848 centiméter magas kilátószinttel rendelkező torony épült meg. A Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezte építményre 118 lépcsőfok vezet fel. A torony építése 2016 júliusában indult el, de a 2017 januárjára tervezett átadás a fővállalkozó cég problémái miatt csúszott, így az építtető VADEX új közbeszerzést írt ki. Az új kivitelező év elejére végzett a munkákkal.

Velence, 2018. március 20.
Az újonnan átadott Bence-hegyi kilátó Velencén 2018. március 20-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár szerint az elmúlt években megépült kilátók, csillagvizsgálók, kisvasutak, turistaházak több mint 15 milliárd forinttal gyarapították a nemzeti vagyont. A velencei kilátó több mint 140 millió forintos beruházásból valósult meg, amelyet a kormány 80 millió forinttal támogatott.
Bitay Márton Örs emlékeztetett arra, hogy az állami erdőgazdaságok sok jóléti beruházást hajtanak végre: 2010 óta több mint 160 létesítményt adtak át. Úgy vélekedett, hogy helyes az út, hiszen a belföldi turizmus jelentősen nőtt a fejlesztések miatt is, miközben a hazánkba érkezők száma is rekordokat dönt.

Forrás: turizmus.com