MEGOSZTÁS
Salgótarján, 2018. november 21. Egy elektromos szemléltetõ eszköz a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztõ Pegazus Élményközpontban a megnyitó napján Salgótarjánban 2018. november 21-én. MTI/Komka Péter

Az észak-magyarországi régióban kuriózumnak számít.

Átadták a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztő Pegazus Élményközpontot szerdán Salgótarjánban; a beruházást a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (TIT) valósította meg a 330 millió forintból, a központ planetáriummal, virtuális és interaktív terekkel elsősorban a 6-24 éves korosztályt szólítja meg.

Salgótarján, 2018. november 21.
Tükörszoba a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztõ Pegazus Élményközpontban a megnyitó napján Salgótarjánban 2018. november 21-én.
MTI/Komka Péter

Pálinkás Sándorné, a TIT nógrádi elnöke az átadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: két szinten, csaknem 300 négyzetméteres alapterületen alakították ki az élményközpontot, amelynek rendszeres használatára már 33 iskolával kötöttek szerződést a salgótarjáni, bátonyterenyei és szécsényi tankerületből, és az eszközök egy részét a tanárok tananyagfejlesztési szempontjai szerint szerezték be.

Heti, havi szakköröket, versenyeket, komplex természettudományi napközis tábort, tematikus napokat is szerveznek majd a különböző korosztályoknak – tette hozzá. Mint az elnök ismertette, a beruházáshoz miniszterelnökség pályázatán nyertek 300 millió forintot, az épület belső felújítására saját erőből költöttek 31 millió forintot.

Gőz Gábor projektmenedzser elmondta, hogy a két szinten berendezett élményközpont alsó részén három szakköri terem, és egy nagy interaktív terem kapott helyet túlnyomórészt mechanikai játékokkal, lézerpuskával, okoshomokozóval, örvénygépes vizesteremmel, de akár víznyomásos ismereteket is szerezhetnek a gyerekek labdás játékokkal, vagy kerékpárral járhatnak be túraútvonalakat, képernyőn követve a tájat és a teljesítményt.

Az emeleti Virtual Reality teremben virtuális, térbeli programokban vehetnek részt a látogatók, bejárhatják a világ több nagyvárosát az épületek között sétálva, szimulátorokkal városi KRESZ-programmal futó autózást indíthatnak vagy valós időben kereshetnek fel repülőtereket.

Az optikai teremben van tükörlabintus, sötétszoba, ahol lézerfény segítségével lehet vizsgálni lencséket, fényvisszaverődést.

Salgótarján, 2018. november 21.
Egy elektromos szemléltetõ eszköz a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztõ Pegazus Élményközpontban a megnyitó napján Salgótarjánban 2018. november 21-én.
MTI/Komka Péter

Arra törekedtek, hogy a tudásszerzés játékos alapú legyen, itt nem fizikai képletek révén, hanem tapasztalati úton lehet ismereteket szerezni – tette hozzá Gőz Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mivel több mobil eszközzel rendelkeznek (mint a planetárium sátra), megyei rendezvényekre is ki tudnak települni, az ismeretterjesztés mellett pedig a salgótarjáni turizmus erősítését nevezték a második legfőbb célnak, hiszen a Pegazus Élményközpont az észak-magyarországi régióban is kuriózumnak számít.

Forrás: Turizmus Online