MEGOSZTÁS
Forrás: pixabay.com

A hölgyek természetes törekvése, hogy mindig frissek, tiszták és illatosak legyenek. Igaz ez az intim területeikre is, ám az intimhigiénia gyakran kényszeres tisztálkodásba csap át. Ez viszont többet árt, mint használ, különösen akkor, ha az irrigálásról van szó.

A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. A hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, viszont a külső nemiszervet naponta legalább egyszer szükséges megmosni. „Fontos hangsúlyozni azonban, hogy napi egy-kettőnél több alkalommal ne használjuk ezeket a termékeket, hiszen sokszor tapasztaljuk azt, hogy a túlzottan gyakori intimtáji mosakodás szintén az egyensúly felborulását eredményezheti” – mondja Dr. Supák Dorina, a Neutromed intim higiéniás termékcsalád szülész-nőgyógyász klinikai orvosa.

Dr. Supák Dorina Forrás: Neutromed

A leggyakoribb eset, hogy az intim mosakodókat nem kizárólag külsőleg használják a nők, hanem tudatosan a hüvelyt is átmossák. „Ennek hatására változhat a pH, az egyensúly, a Lactobacillusok száma csökken, a fertőzésveszély pedig ezzel párhuzamosan nő” – mutat rá a szakértő, aki felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres irrigálás, vagyis a hüvely átöblítése az egyik legrosszabb, amit intimhigiénia címen elkövethetünk magunk ellen.

A viták kereszttüzében álló irrigátorok tulajdonképpen egy pici zuhanyrózsára hasonlítanak, amelyek vízzel és abban feloldott tejsavval, kamillával, vagy egyéb kemikáliával is működhetnek. A gyakorlati mechanizmusuk szerint a hüvelybe kell helyezni őket, az irrigátorból kiáramló folyadék pedig kimossa a károsnak vélt baktériumokat, váladékokat és a menstruációs vért is. „De mi is történik valójában ilyenkor?” – tesszük fel a kérdést, majd a doktornő meg is válaszolja azt: a Lactobacillusok fizikailag is kimosódnak a hüvelyből, ezáltal teret engedve a kórokozó baktériumok, gombák szaporodásának. Ezek alapján az irrigátorok rendszeres alkalmazása semmiképp nem javasolt. Kivételes esetben nőgyógyászunk kifejezett utasítása mellett használjuk csak. Sokkal jobb hatást érünk el a Lactobacillus tartalmú hüvelyflóra regeneráló kúpok alkalmazásával.

Forrás: pixabay.com

Az irrigátorok használatával nem csak kimoshatjuk a kórokozókat, hanem akár a nagy nyomás hatására a patogén, azaz fertőzést okozó baktériumok a méhbe, illetve a petevezetékbe, kismedencébe kerülhetnek, ahol súlyos gyulladást, meddőséget is okozhatnak. A tévhitek azonban itt még mindig nem értek véget. „Néhányan, tájékozatlanság hiányában fogamzásgátló tulajdonsággal ruházzák fel az együttléteket követő irrigálást, vagy azt feltételezik, hogy a hüvelyből kimosva a nemi betegségek terjedésétől is megóvnak bennünket. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek téves megállapítások, tehát ilyen céllal se alkalmazzuk az irrigálást.” – emeli ki a Neutromed intim higiéniás termékcsalád szakértője.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. A Neutromed termékei figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.

1 hozzászólás

Comments are closed.