MEGOSZTÁS

Látszólag semmi. Belépve nincs se túl hideg, se túl meleg, a páratartalom is normálisnak mondható – írja Győri Anna az utisugo.hu munkatársa. Akár órákat üldögélhetünk anélkül, hogy drasztikusan izzadni kezdenénk. Akkor mégis mitől olyan különleges ez a hely?

Nos, mint a legtöbb esetben, ha fürdőkultúráról van szó, a szálak itt is az ókori Rómába vezetnek. A Pallas nagylexikon úgy írja le, mint a rómaiak fürdőjében használatos helyiséget, amely a vetkőző szobából nyílott, és amelyben a fürdőzők magukat a gőzkamrára előkészítették.
A szó jelentése, „langyos melegedő” is arra utal, hogy a rómaiak ebben a kellemesen meleg helyen tartózkodtak a legtöbbet, itt folyt a társalgás.
Annak idején egy úgynevezett tubuli kővel rakták ki a tepidarium falát, így a meleg hatására a kőzeten áthatolt a faszén által kibocsátott gáz, ami állítólag igen jó hatással volt a szervezetre – írja a cikk szerzője.

Mára egy kissé megszelídített változata dívik. A kabinok falát és a kényelmesen kialakított pihenőágyakat legtöbbször kővel, mozaik csempével, de elegánsabb helyeken akár márvánnyal is kirakhatják, s ezeket, no meg a padlót fűtik fel testhőmérsékletre.

A kellemes melegben oldódik a stressz, megnyugszunk, sőt közben az immunrendszer is erősödik.

A 30-40 fokos tepidáriumot azok is élvezhetik, akik különféle betegségek miatt nem élvezhetik a gőz, illetve a szaunák jótékony hatását.
A tepidariumban izzadás nélkül melegszenek fel a hidegebb testrészek, ezáltal javul a vérkeringés. A kellemes melegben oldódik a stressz, megnyugszunk, sőt közben az immunrendszer is erősödik. Ez az általános regeneráló helyiség jó hatással van a szívre, erősíti a szívizmokat, de nem terheli meg a szervezetet.

A tepidariumban a test annyi meleget ad le, amennyit felvesz, így gyengéden méregteleníti a szervezetet. Megelőzésre éppúgy alkalmas, mint gyógyításra, hatása leginkább a jótékony lázhoz hasonlatos.
Ahogyan a szaunákban, a tepidariumban is fokozhatjuk a hatást különféle aromaolajokkal. Attól függően, hogy melyiket választjuk az illóolajokból, a lazító, légzést könnyítő vagy éppen a keringést javító funkcióját erősíthetjük.Ha valaki rákap az ízére, érdemes hetente akár 3-4-szer is élvezni a tepidarium jótékony hatását. Fél órát mindenképpen szánjuk rá, felső határát pedig mindenki tetszés szerint határozhatja meg, ahogy a fentiekben már említettem, akár órákat is időzhetünk benne, anélkül, hogy megártana.

Kellemes levegője miatt akár a baráti csevej helyszínéül is választhatjuk, mint ókori elődeink.