MEGOSZTÁS
Budapest, 2018. szeptember 11. A Szamos a cukrászda szõlõs, fehércsokis, mousse desszertje, a Budapest Desszertje 2018 verseny díjnyertese Budapesten, a Miele bemutatóteremben 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség által első ízben meghirdetett verseny győztese a Szamos Marcipán édessége lett, amit Nagy Péter mestercukrász álmodott meg.

Füleky György, a szövetség alelnöke elmondta, hogy a megmérettetésre 13 cukrászda jelentkezett, a beküldött desszertek közül a szakemberekből és laikusokból álló zsűri választotta ki Budapest Desszertjét, amelyet szeptember 14. és 16. között kóstolhat meg a közönség a 8. Édes Napok Budapest elnevezésű rendezvényen a Szent István-bazilika előtti téren.

Idén a verseny központi témája a monodesszert, fő alapanyaga a szőlő volt – mondtaRebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke. Fontos szempont volt, hogy a desszert megfeleljen a közízlésnek, bárki által otthon is elkészíthető legyen, és az eladási ára ne legyen több, mint ezer forint. Elmondta, hogy a versennyel hagyományt szeretnének teremteni. „Ahogy a somlói galuska is egy nemzetközi verseny eredményeként lett az egyik legnépszerűbb desszert a magyarok körében, abban bízunk, hogy a Budapest Desszertje megalkotásával fel tudunk mutatni egy olyan desszertet, amely legalább ilyen népszerű lesz és nemcsak a cukrászdák kínálatában, hanem a magyar éttermek étlapján is megjelenik majd” – tette hozzá.

Budapest, 2018. szeptember 11.
A Szamos a cukrászda szõlõs, fehércsokis, mousse desszertje, a Budapest Desszertje 2018 verseny díjnyertese Budapesten, a Miele bemutatóteremben 2018. szeptember 11-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

A versenyt ezentúl minden év szeptemberében megrendezik, a győztes desszertet pedig a szeptember közepén nyíló Édes Napok Budapesten elnevezésű, több tízezer vendéget vonzó rendezvénysorozat keretében mutatják majd be a nagyközönségnek egy külön standon.

Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke (b) átadja Budapest Desszertje 2018 verseny nyertesének járó oklevelet Kelényi Ádámnak, a Szamos Marcipán Kft. ügyvezető igazgatójának (k) és Nagy Péter mestercukrásznak Budapesten, a Miele bemutatóteremben 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos

„Meg szeretnénk változtatni a magyarok édességfogyasztási szokásait, hogy abban a mennyiségi szempontok helyett a minőség kerekedjen felül” – hangsúlyozta a szövetség céljai között az elnök, aki beszélt arról is, hogy az édességszakma színvonalának emelkedését jól jelzi, hogy az elmúlt években a magyar csokoládé és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozták el.  Felidézte, hogy 2011-ben rendezték meg az első Édes Napkat Budapesten, és azok a manufaktúrák, amelyek ott kiállítottak, azóta országos ismertségre tettek szert. A rendezvény az évek során Európa negyedik legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édesség tematikájú rendezvényévé nőtte ki magát, amire évente 50 ezer látogató kíváncsi.

Forrás: turizmus.com