MEGOSZTÁS

A gyümölcs szó hallatán kétféle embertípust különböztetünk meg:

  1. Aki függetlenül attól, hogy milyen évszakban élünk éppen, szereti és fogyasztja a gyümölcsöket.
  2. Aki soha semmilyen gyümölcsöt nem iktat be az étrendjébe, mondván: „nem szeretem,” holott lehet, hogy úgy foglal állást egy-egy gyümölcs milyenségéről, hogy meg sem kóstolta azt.

Mielőtt bárki elhamarkodottan sorolná be magát a fenti kategóriák valamelyikébe, gondolkozzunk egy kicsit egészségtudatosabban! Az egészségtudatosság, mint szemlélet, a XXI. században már az általános műveltség részét képezi.

Miért kellene vitamintablettákra költeni a pénzünket, ha ugyanazt a hatást elérhetjük a természet által is? Ne legyünk sem önmagunk, sem a pénztárcánk ellenségei!

Íme, néhány ősszel érő gyümölcs és annak jótékony hatásai az emberi szervezetre:

Alma
„Napi egy alma, az orvost távol tartja.” Mindennek kutatások igazolják a valóságalapját, így valóban érdemes sokat enni belőle, hiszen kiváló immunerősítő, ezen felül nagyszerű daganatmegelőző hatással is rendelkezik azáltal, hogy megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti többek között a vastagbéldaganatok kialakulásának lehetőségét is. Mindezen túlmenően gyulladáscsökkentő és májvédő hatása is ismert.

Körte
Talán nincs is olyan ember ezen a világon (vagy mégis?), aki ne szeretné a körtét, az ősz egyik slágergyümölcsét. Különösen hatásos gyomor- és vesebajokra, de a csontok és az izmok állapotára is jótékony hatást gyakorol, sőt mi több, kiválóan gyógyítja a bélhurutot, miközben gyorsítja az emésztést, egyszóval tisztítókúrák során is alkalmas a fogyasztása.

Füge
A rostban gazdag gyümölcs remek kiegészítője lehet méregtelenítő kúrádnak, hiszen felpörgeti az anyagcserét. Fogyassz reggel, délben, este egy-egy szem fügét, arról azonban ne feledkezz meg, hogy a minimum 3 liter folyadékot is meg kell innod naponta.

Szőlő
Számos vitamint tartalmaz, többek között B12-vitamint, valamint az antioxidáns hatású, azaz a méreganyagokat megkötő C-vitamint. Vértisztító és az anyagcserét serkentő hatásának köszönhetően különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. Legjobb, ha kipróbálod a szőlődiétát még az ősszel.