MEGOSZTÁS
Forrás: foodnetwork.com

Október beköszöntével kezdődik a szelídgesztenye szezonja. Készíthetünk belőle pürét, amit süteményekbe is tölthetünk, vagy tejszínhabbal is ehetünk. Mások nyílt tűzön pirítva fogyasztják. Sok helyen héjától megtisztítva kandírozzák, sőt akad, aki levest is készít belőle. Akárogy is, ízletes csemege, klasszikus őszi-téli finomság a gesztenye.

Forrás.tes.com

Bár nem éppen olcsó, azért szezonjában érdemes és hasznos fogyasztani, mert számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre. Nagyon magas például az E-vitamin tartalma, amely egyfelől a bőrünk jó állapotáért felel, sejtvédő hatású. Vízben oldodó vitaminok forrása is, B1, B2, B6 és C-vitamonok találhatók benne. Jellegzetes antioxidáns tehát a gesztenye.

Ami az ásványi anyagokat illeti: nátrium, kálium, kalcium és foszfor is van benne, amelyek szükségesek a szervezet normális működéséhez.

Kifejezetten egészséges táplálék a szelídgesztenye, akkor is, ha nem magában, hanem püréként, levesként vagy pirítva fogyasztjuk. Nem véletlen, hogy egyre több étterem és szálloda étlapján szerepel valamilyen formában.

Forrás: foodnetwork.com

Persze nem attól boros a szelídgesztenye ára, mert rendkívül egészséges étel. A helyzet az, hogy gesztenyefa csak az ötödik évtől hoz termést, addig tulajdonképpen csak költséget jelent a gazdáknak.

Olaszországban hosszú hagyománya van a gesztenyeünnepnek. Nálunk Velemben csak néhány éve tartanak gesztenyeünnepet október közepén. Jövőre érdemes oda ellátogatni, számos érdekesség várja a vendégeket azon kívül, hogy a gesztenye sokféle felhasználási módjával is megismerkedhetnek.

1 hozzászólás

Comments are closed.