MEGOSZTÁS

Kánikulai melegben, de télen egyaránt érdemes lehűtenünk magunkat krioterápiával. De mi is ez a furcsán hangzó, de extra egészséges kezelés, és milyen jótékony hatásai vannak egészségünkre?

A krioterápia görög eredetű szó, hideg általi ápolást, kúrát jelent – írja az utisúgó.hu website. Tulajdonképpen többféle kezelést takar a kifejezés. Amikor a fáradt, megduzzadt szemre, a fájó fogra, vagy a kificamodott bokára zsebkendőbe csavart jégkockát teszünk, a krioterápiát alkalmazzuk, csak eddig nem tudtunk róla. A wellness kezelések között az egyik legismertebb a jeges masszírozás, amihez pamutba csavart jeget éppúgy lehet használni, mint a kozmetikában közismert jégzselét, amit hűtőben igen alacsony hőfokra „jegelnek”. 

A kezelés során először olajat masszíroznak a bőrbe, majd ráhelyezik a jégzselét és körkörös mozdulatokkal, mind nagyobb sugárban masszírozni kezdik a testet. Mivel nemcsak kiváló fájdalomcsillapító és keringésjavító módszer, hanem az izomgörcsöket is oldja, ezért remek izomlazító. Edzések utáni túlerőltetés, izomláz ellen is javasolják, de bemelegítésre is igen alkalmas. A szakemberek mozgásszervi megbetegedések esetében a mozgásterápia előtt jégmasszázst javasolnak. A hideg hatására ugyanis a fájdalom szűnik, így sokkal könnyebben lehet megtornáztatni az izmokat, gyorsabb és hatékonyabb a gyógyulás – írja Győri Anna az utisugo.hu munkatársa.

A krioterápia másik módja a hideg levegősugaras kezelés.

Ekkor célzottan, rövid időre a test valamely részére fagypont alá hűtött, általában mínusz 30 fok körüli levegőt irányítanak, ami hatásában ugyanaz, mint a jégmasszázs, csak gyengédebb. Különösen a duzzadt izületek esetében, a gyulladás csökkentésére vetik be ezt a fajtáját a krioterápiának.

Wellness szállodákban, szalonokban ma már léteznek krioterápiás kabinok is, ahol két lépcsőben végzik a kezelést, először egy mínusz 60 fokos kabinban, majd egy drasztikus, mínusz 180 fokos kamrában kell eltölteni néhány percet kellő öltözetben és orvosi vizsgálatot követően. Azt mondják, ez felér egy jeges vízben való úszással, és szinte azonnal könnyebbé válik utána a mozgás. A napjainkban népbetegséggé váló és mind fiatalabb korban jelentkező mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek egyik lehetséges gyógymódja a krioterápia, aminek jó kiegészítője lehet a szauna. A jeges kúra hatására ugyanis az erek összeszűkülnek, a szauna meleg levegőjében pedig kitágulnak, ez pedig javítja a keringést, erősíti az érfalakat.

A hűsítő jeges örömök nem csak a kánikulában esnek jól, gyógyhatásukat egész évben élvezhetjük, de csakis orvosi felügyelet mellett.

Forrás: utisugo.hu