MEGOSZTÁS
Forrás: Unsplash/Dan Gold

A rostos élelmiszerek, D-, A és E-vitaminban, valamint létfontosságú nyomelemekben is gazdagok segítik az egészséges emésztést és gátat szabnak a rosszindulatú folyamatok kialakulásának – számol be a hirado.hu.

Rostban gazdag nyersanyag például a zöldség- és főzelékfélék, az alma, a feketeribiszke, a málna, az egres, a földieper, a káposztafélék, a karalábé, a sárgarépa, a pasztinák, a mángold, a lencse.

Forrás: Unsplash/Dan Gold

Érdemes az étrendünkbe magas rosttartalmú (lenmagos, köménymagos, korpás-magos, szezámmagos, stb.)  kenyereket is beiktatni, a szokásos liszt helyett vagy azzal keverve a teljes kiőrlésű búzalisztet, rozs-, kukorica-, hajdina-, köles-, zab-, illetve szójalisztet használni konyhánkban.  A teljes kiőrlésű gabonafélékből a fényezetlen rizs, a barnarizs és az vadrizs rostban is gazdag, és alapvető foszfor- és B-vitamin-forrás is.

A hüvelyesekkel szervezetünk kálium- és magnéziumszükségletét is kielégíthetjük, a bab, babfélék, borsó, lencse, szója. A lencse élelmirost-tartalma igen jelentős. Fogyasztása kedvezően hat a koleszterintermelésre, mindkét fajta cukorbetegség esetén gátolja a vércukorszint emelkedését, és bélműködés-szabályozó képességénél fogva gyógyítja a székrekedést (fogyasztása ezért különösen fontos a bélrenyheségben szenvedőknek). A gyümölcsök közül fogyasszunk banánt, almát héjastól, birsalmát, meggyet, narancsot, , feketeribiszkét, feketeszedret vagy szőlőt.

Forrás: Unsplash/Lotte Lohr

A mandula fogyasztása fontos a rákos burjánzás megakadályozásában, mert sok E-vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink, mangán és réz található benne.

Forrás: hirado.hu