MEGOSZTÁS

A zöldségfélék az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem a szervezet számára kis energia felvétel mellett sok értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Nem csupán a közérzetünkre vannak jó hatással, hanem fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében is. Közülük néhány különös segítség a zsírok lebontásában, és a szervezet méregtelenítésében. Ezeknek a zöldségeknek a rendszeres fogyasztásával gyorsabban megszabadulhatsz fölös kilóidtól, ráadásul finomak is.

Cékla
A cékla azon túl, hogy kiváló méregtelenítő, vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga – a betain – tumorellenes hatású. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Zeller
A zeller káliumban igen gazdag, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert. Nagyanyáink szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A benne lévő rostok emésztésserkentő hatásúak, ugyanakkor csökkentik az éhségérzetet. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert, fokozza a veseműködést, de emésztési zavarokra is kiváló. A magyar reformkonyhában nagyon közkedvelt a zellerkrémleves, mely könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha vizelethajtóként szeretnéd alkalmazni, a magjából vagy összeaprított leveléből teát is készíthetsz.

Káposzta
A káposztafélék családjába tartoznak: a fejes káposzta, a lila káposzta, a kelkáposzta. Ide sorolható még a kelbimbó, a kínai kel, sőt, a karfiol is. Ezeknek a zöldségeknek karcsúsító és az emésztésre gyakorolt jótékony hatását már nagyanyáink is felismerték, és káposztaleves formájában alkalmazták is. Csekély kalória- és magas rosttartalmuk miatt valóban hatékonyan gyorsítják az anyagcserét, illetve tisztítják a bélrendszert. Ugyanakkor rendkívül egészségesek, mivel a káposztafélék minden tagja tartalmaz A-, B- és C-vitamint, valamint kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és folsavat.

kaposztaUborka
Az uborka szuperzöldség. Vitalizálja, és hidratálja a testet. Rendkívül magas – 96%-os – víztartalma miatt kiemelkedő szerepet játszik a méregtelenítésben, hiszen átmossa a veséket. Ugyanakkor gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, vasban, nátriumban, szénhidrátokban, A-, B1-, B2-, B6-, valamint C-vitaminban is. Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű, kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Emellett rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja. Pótolja a napi vitaminmennyiséget. Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. Turmixolj le uborkát sárgarépával és spenóttal, ez a zöldséglé maga a csodaszer! A héját érdemes rajta hagynod, mert abban van a napi C-vitamin-szükségletünk 12%-a. Segíti az emésztést és a fogyást. A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. Lefacsarhatod, készíthetsz belőle levest, használhatod salátába, a héjában található rostok pedig javítják az emésztést. Ha sokszor küzdesz székrekedéssel, akkor erre az uborka lehet a gyógyír.

Paradicsom
A lédús zöldség magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges. Az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében vitathatatlan a pozitív szerepe. A húsos bogyó legnagyobb része víz. A paradicsom vitamintartalma igen magas, például sok benne a karotin, a B1-, B2- és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumtartalma kiemelkedő. A paradicsom élen jár a méregtelenítésben. Továbbá szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztatát, a szájüreget, a gyomrot és a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. Zsírégető hatását is a likopinnak köszönheti, mely nem csak a zsíranyagcserét, hanem a sejtosztódást is szabályozza, miközben erősíti az immunrendszert.
Forrás: stylemagazin.hu