MEGOSZTÁS
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor egy évvel ezelőtt az óbudai Hotel Aquincumban megváltozott a wellness és fitness központ neve Venusról Aroniára, nem értettem, mi a baj a szerelem istennőjével. Aztán megtudtam, hogy az aronia melanocarpa, magyarul fekete berkenye, igazi csodagyümölcs, amelynek számos egészségőrző hatása van szív- és érrendszerünktől memóriánkig, erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni olyan betegségeket, mint a cukorbaj, a rák vagy a Parkinson-kór. Számomra ez a komplexum a nyugalom és a felüdülés háza. Újságíróként gyakran járok a Hotel Aquincumba interjúkra, sajtótájékoztatókra, és még ennél is gyakrabban megfordulok az Aroniában, hogy lecsendesedjek rohanó életemből, és feltöltődjek a következő feladatokra.

Valahogy így tudok elképzelni egy ókori római fürdőt is, ahol a vendég szinte mindent megtalál egy légtérben. És az egyes részek mégis szépen elkülönülnek, a belső világítást erősíti a tetőn beáramló természetes fény, és ha szól is némi háttérzene a medencék körül, olyan diszkrét, hogy csak az hallja, aki nagyon akarja.

Az évek során kialakult a magam rituáléja. Kezdem egy kellemes, 36 fokos jacuzzival, hogy ülőmunkában megfáradt derekamat, gerincemet felfrissítsem. A kerek medence hullámai között spontán barátságokat is lehet kötni, eltársalogtam már olasz, francia és más nációbeli vendégekkel, érdekes életutak rajzolódtak ki e találkozások során. Egy kis séta hűvös talpmasszázs gyanánt a Kneipp-medence gömbölyű kövein, aztán jön egy kiadós úszás a 15 méter hosszú, 26 fokos medencében, majd irány a gőz. Az aromás, 45 fokos párában remekül lehet meditálni, lemenni alfába – többet ér, mint egy szieszta – főleg, ha nem jön be egy-két szómenő, de a többség tiszteli a hely szellemét. Utána újra jöhetnek a hosszok –  ez a medence valóban az úszóké, a gyerekek és a csak lazítani vágyók a két termálmedencét veszik birtokba – majd a finn típusú szaunába zárkózom be, napi tűrőképességemtől függően 10-15 percre. Itt nemegyszer botlottam már bele komoly üzleti tárgyalásokba. Ilyen lehetett Diocletianus és Caracalla termáiban is. Aztán újabb lendületes hosszok, majd még egy gőz, végül egy levezető két „oda-vissza”, s máris szétvet az energia.

Akinek ennyi nem elég, annak még ott van az Aronia fitness-terme a tucatnyi erősítőgéppel, sokféle frissítő, kényeztető és gyógymasszázs. Jó lenne több időt, akár egy-egy egész napot eltölteni itt és nem törődni idővel, kötelességgel…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA