MEGOSZTÁS

Az aromás illóolajokat általában a szellemi és fizikai erőnlét javítása érdekében használják, sokan masszázshoz és testápoláshoz is.
Az aromalámpa szép karácsonyi ajándék lehetett, mert kellemes élmény nyújt, akár az irodában is. A lámpa tetején található tálkába többféle olaj önthető, melyek tetszés szerint össze is keverhetők. Alul egy kis égő melegíti a tálkát, így jön létre a párolgás.

Bioboltokban a legkedveltebb aromák találhatók, több mint 150 termék létezik, melyek többsége rendelésre beszerezhető. A legkeresettebbek a tömjén, citrus, fodormenta, rózsa, eukaliptusz, koriander, levendula, narancs, zsálya, rozmaring.
Az olaj belélegezve éppen olyan hatékony, mint masszázsolajként, de használhatjuk inhaláláshoz, párologtatáshoz, fürdővízbe és borogatáshoz is. Az aromaterápia az illatok útján fejti ki gyógyhatását.

Az olajok a szervezetbe bekerülve kifejtik gyógyító hatásukat. Például megfázás és nátha esetén a keverék tisztítja a légutakat, megszünteti az orrdugulást, enyhíti a tüneteket és a rossz közérzetet, míg masszázs során alkalmazva lazítja a letapadt izmokat. Alkalmazásukkal vigyázni kell, mert koncentráltan tartalmazzák az adott gyógynövény anyagait, allergizálhat, ezért kipróbálás gyanánt tegyünk néhány cseppet alkarunk belső felére, dörzsöljük be és ha nem jelentkezik bőrpír, viszketés, akkor bátran használhatjuk.

A termékeken általában feltüntetik azt is, hogy nem megfelelő használat esetén milyen káros hatások léphetnek fel, ezért kipróbálás előtt a bolt alkalmazottját kérdezzük meg. A termékleíráson olvasható az is, hogy az illóolajokat hígítani kell, töményen sohasem szabad használni. Általában 5-10 cseppet kell feloldani, gyermekeknél ennél kevesebbet.

 

Forrás: InforMed.hu